OČEKUJE SE DA ĆE OVAJ ČOVEK BITI PREDSEDNIK IRANA DO IZBORA: Skoro je bio u Moskvi, ovo je njegova biografija
Mohamed Mokber, Foto: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press / Profimedia

MOHAMED MOKHBER

OČEKUJE SE DA ĆE OVAJ ČOVEK BITI PREDSEDNIK IRANA DO IZBORA: Skoro je bio u Moskvi, ovo je njegova biografija

Mokhber je ranije bio šef Setada, investicionog fonda povezanog sa vrhovnim liderom

Objavljeno:

Potpredsednik Irana Mohamed Mokhber trebalo bi da postane privremeni predsednik Irana nakon pogibije predsednika Ebrahima Raisija.

Mokhber bi trebalo da pomogne u organizaciji predsedničkih izbora, koji bi trebalo da se održe u roku od 50 dana od smrti predsednika.

1 / 4 Foto: Parspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mediji pišu da je rođen 1. septembra 1955. godine. Mokhber, kao i Raisi, smatra se bliskim vrhovnom vođi Aliju Hamneiju, koji ima poslednju reč u svim državnim pitanjima. Mokhber je postao prvi potpredsednik 2021. godine kada je Raisi izabran za predsednika.

Reuters navodi da je bio deo tima iranskih zvaničnika koji su u oktobru prošle godine posetili Moskvu i pristali da Rusiji isporuče rakete zemlja-zemlja i dronove.

Moskva
Moskvafoto: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia

U timu su bila i dva visoka zvaničnika iz iranske Revolucionarne garde, kao i zvaničnici iz Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost.

Mokhber je ranije bio šef Setada, investicionog fonda povezanog sa vrhovnim liderom.

Inače, Evropska unija je 2010. stavila Mokhbera na listu pojedinaca i entiteta koje je sankcionisala zbog navodne umešanosti u "aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila". Dve godine kasnije skinula ga je sa liste.

Ministarstvo finansija SAD je 2013. dodalo Setad i 37 kompanija koje je nadgledao na listu sankcionisanih subjekata.

Setad (Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam), ili Štab za izvršenje imama, osnovan je prema naredbi koju je izdao osnivač Islamske Republike, Hameneijev prethodnik, ajatolah Ruholah Homeini. Naređivao je pomoćnicima da prodaju i upravljaju imovinom koja je navodno napuštena u haotičnim godinama nakon Islamske revolucije 1979. godine i usmerava većinu prihoda u dobrotvorne svrhe.

Bonus video:

05:51

PUTIN, ERDOGAN I RAISI O EKONOMSKIM IZAZOVIMA! Stručnjaci na Kurir TV analizirali šta se može očekivati od sastanka u Teheranu

(Espreso / Telegraf / I.N / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.